In juni weer geopend

Voorjaarssalade met tuinbonen

Tuinbonen zijn zowat de eerste producten die rijp zijn in het seizoen. Het is dan ook een echte traditie dat we deze salade iedere jaar een paar keer eten.

Door

Foto van Brina Franken
Brina Franken

Ingrediënten

1 l water
1 tl tafelzout
140 g gedopte tuinbonen
1 krop little gem
1 courgette
3 takjes verse munt, alleen de blaadjes
een mespunt zeezout
een mespunt versgemalen zwarte peper
sap van ½ citroen
2 el olijfolie, plus 1 tl om te bakken
150 g halloumi

Voor de citroensaus
1 el olijfolie
1 kleine citroen, fijngesneden, met schil en al, zonder pitjes
een mespunt saffraan
100 ml water
1 tl honing

Bereiding

Maak eerst de citroensaus. Verwarm de olie in een kleine pan en leg de citroenstukjes erin. Bak ze al roerend 2-3 minuten, tot ze beginnen te verkleuren. Doe de saffraan en het water erbij en breng aan de kook. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat nog ongeveer een halfuur sudderen. Voeg eventueel nog wat water to. Roer, zodra de citroenen zacht zijn, de honing erdoor en meng alles goed. Schep in een keukenmachine of pureer glad met een staafmixer.

Breng het water met zout aan de kook. Blancheer de tuinbonen 30 seconden. Giet af en koel af in koud water. Haal ze uit het water zodra ze koud zijn, anders zuigen ze zich vol met water.

Haal de slabladeren los en was ze in koud water. Snijd de grotere bladeren doormidden, maar houd de kleinere heel.

Snijd met een dunschiller dunne linten van de courgette. Meng in een grote kom met de tuinbonen, sla, munt, zout, peper, citroensap en olie. Schep alles in een grote schaal of op aparte bordjes.

Snijd de kaas in acht dikke plakken. Verwarm een theelepel olie in een pan en bak de kaasplakken ongeveer 30 seconden op middelhoog vuur. Keer de plakken om en bak de andere kant nog eens 30 seconden. De kaas moet een goudbruin korstje krijgen.

Leg de plakken kaas op bordjes of verdeel ze over de salade. Druppel de citroensaus er op zo’n manier over dat er in elk geval iets op de kaas komt. Serveer meteen.

Toch meer zin in iets anders?

Onze openingstijden

Openingstijden winkel: Gesloten tot het oogstseizoen begint in juni. Tot die tijd alleen op speciale verkoopdagen geopend. Die dagen worden hier aangekondigd.

Openingstijden pluktuin: Gesloten