In juni weer geopend

Rabarber pie

Rabarber is een echte voorjaarsgroente. Of is het juist een soort fruit? Het smaakt altijd in ieder geval heerlijk fruitig in deze pie.

Door

Foto van Brina Franken
Brina Franken

Ingrediënten

voor de vulling
600 g rabarber, in stukken van 1,5 cm
250 g lichte basterdsuiker
1 el kaneel
1 tl nootmuskaat
de zaadjes van een vanillestokje
de rasp van een hele en het sap van een 1/2 sinaasappel
50 g hazelnoten
150 g amandelspijs (zie hieronder).

de amandelspijs
75 g amandelen gepeld
38 g suiker
50 g boter
bijna 1 ei
rasp van een 1/2 citroen

voor het deeg
400 g bloem + extra
1 tl bakpoeder
snuf zout
125 g suiker
125 g koude boter + extra voor het invetten
ca. 70 ml melk
2 eieren, waarvan 1 gescheiden in dooier en wit.

Bereiding

Amandelspijs
Hak de amandelen en de suiker en de boter in de keukenmachine fijn. Doe niet meteen een heel ei erbij maar klop het los en doe het beetje bij beetje. Het mag niet te nat worden. Voeg dan de rasp er doorheen. Zet even apart.

De vulling
Vet een diepe taartvorm in met een doorsnede van 24 cm. Doe de rabarber in een kom en schep die goed om met de basterdsuiker, kaneel, nootmuskaat, vanille, sinaasappelsap en -rasp en de noten. Zet opzij tot gebruik om te marineren, schep het af en toe even door.

Het deeg
Maak het deeg. Meng de bloem, het bakpoeder, zout en de suiker in een grote kom tot alles goed is vermengd. Wrijf met koele vingers of met gebruik van een keukenmachine de boter er doorheen, tot het deeg eruit ziet als grove korrels. Klop met een garde de melk, het ei en de dooier los in een kommetje.

Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en giet het melkmengsel in het kuiltje. Roer met een houten lepel tot alle bloem is opgenomen en u een mooi zacht deeg heeft dat niet plakt. Misschien heeft u iets meer bloem nodig.

Deel het deeg in een verhouding van 60/40 en leg de 2 bollen deeg een uur in de koelkast om op te stijven.

De pie
Verwarm de oven voor op 175 graden. Rol 1 bol deeg uit op een royaal met bloem bestoven aanrecht. Het is best zacht deeg, dus strooi tijdens het uitrollen steeds met wat bloem over de roller en het deeg. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes bij.

Verkruimel de amandelspijs erover en verdeel het zo gelijkmatig mogelijk over de deeglaag op de bodem. Laat vervolgens de rabarber in een zeef uit lekken, en verdeel het over de taart. Rol de andere helft van het deeg uit en leg dat over de taart. Druk met een vork de randen goed op elkaar. Maak met een appelboor of mesje een gat in het deeg, zodat het vocht straks uit de pie kan verdampen.
Bestrijk de hele taart met losgeklopt eiwit.

Bak de pie in het midden van de oven in 35-45 minuten goudbruin.

Laat hem daarna iets afkoelen en serveer de taart op kamertemperatuur met slagroom.

Toch meer zin in iets anders?

Onze openingstijden

Openingstijden winkel: Gesloten tot het oogstseizoen begint in juni. Tot die tijd alleen op speciale verkoopdagen geopend. Die dagen worden hier aangekondigd.

Openingstijden pluktuin: Gesloten