Ingrediënten
1 wortel
½ kleine spitskool
3 grote rode bieten
1 grote aardappel
1 rode ui
2 teentjes knoflook
2 blaadjes laurier
1,5 liter water
3 takjes tijm
4 kruidnagels
7 jeneverbessen
1 steranijs
1,5 á 2 blokjes groentebouillon
20 g boter
100 g zure room
peterselie
Bereiding
Pel de ui en snijd in stukken. Pel de knoflook en snipper fijn. Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Maak de spitskool schoon en snijd in reepjes. Schil de aardappelen, was ze en snijd in blokjes.
Smelt de boter in de pan en fruit hierin de uien. Laat ze niet bruin worden. Doe er de knoflook, wortelen, spitskool en aardappelen bij en roer alles goed door. Laat even stoven.
Verwijder het vel van de gekookte bietjes (gebruik een mesje of dunschiller). Gebruik hiervoor handschoenen, anders heb je paarse vingers. Snijd de bietjes in blokjes. Houdt een handvol blokjes achter om te garneren. Voeg de andere blokjes toe aan de pan.
Voeg 2 liter water toe. Doe de kruidnagel, tijm, laurier, jeneverbessen en steranijs in een kruidenzeef en doe deze in de pan. Breng aan de kook. Laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Verwijder de kruidenzeef.
Pureer de soep zorgvuldig met de staafmixer. Breng daarna weer even aan de kook. Breng de soep op smaak met zout en peper. Hak de peterselie fijn. Presenteer de soep op een bord en maak af met zure room en peterselie, en strooi wat van de blokjes gekookte rode biet erover.